Najväčším životným snom väčšiny športovcov je štartovať na olympijských hrách. Tie sa uskutočnia práve v tomto roku a po tých v brazílskom Riu de Janeiro a v japonskom Tokiu budú opätovne po dlhšom čase v Európe. Konkrétne v Paríži vo Francúzsku.
Paríž je druhým mestom v histórii, ktoré privíta olympijské hry už po tretí raz. Na tie tohtoročné, ktoré štartujú 26. júla, si musel počkať presne 100 rokov. Tie predchádzajúce sa tam totiž uskutočnili v rokoch 1900 a 1924. Vo Francúzsku sa budú olympijské hry konať už po šiestykrát, keďže trikrát krajina hostila aj zimné olympijské hry. 

Budú to predovšetkým prvé olympijské hry v histórii, na ktorých sa bude vo výraznej miere venovať pozornosť klíme a životnému prostrediu so zameraním na nízku uhlíkovú stopu. Na rozdiel od predchádzajúcich olympiád, v ktorých sa vystavali nové športoviská za miliardy, bude tentokrát až 95 % športovísk existujúcich alebo dočasných. 

Francúzi chcú zároveň zo svojho mesta vytvoriť najväčší športový park na svete, a preto sa súťaže neuskutočnia len na štadiónoch a v halách, ale aj na otvorených priestranstvách v centre francúzskej metropoly. Ako povedal prezident organizačného výboru Tony Estanguet: „Olympiádu premeníme na všeľudovú slávnosť a viac vtiahneme návštevníkov do aktívneho podujatia športu.“ 

Parížania využijú na súťaže aj historické objekty. Na slávnostné otvorenie v záhradách Trocadéra sa výpravy budú plaviť sedem kilometrov po Seine vedľa monumentálnych parížskych stavieb, pod Eiffelovou vežou sa budú hrať zápasy v plážovom volejbale, na námestí Svornosti (Place de la Concorde) budú súťažiť skejtbordisti, športoví lezci, hráči basketbalu 3 proti 3 i tanečníci brejkingu, vo Versailles zase jazdci a pri slávnej Invalidovni (Les Invalides), komplexe budov obsahujúcom múzeá a pamiatky francúzskej vojenskej histórie vrátane miesta odpočinku niektorých z najväčších vojnových hrdinov Francúzska, sa uskutočnia súťaže v lukostreľbe a bude tam aj dobeh maratónu.
Paríž
Športovci a diváci, samozrejme, zavítajú na ikonické parížske športoviská ako atletický a futbalový štadión Stade de France vo štvrti St. Denis či slávny tenisový stánok Roland Garros, kde zastrešený centrálny dvorec Philippa Chatriera bude hostiť finálové zápasy boxerských turnajov.
Kvalifikačné zápasy olympijského futbalového turnaja sa budú konať až v šiestich francúzskych mestách. Mesto Lille na severe Francúzska zase bude hostiť basketbal a hádzanú. Mimo Paríža budú aj strelecké súťaže (v Chateauroux, 270 km od Paríža) či jachting (v Marseille). Olympijské boje sa prvýkrát uskutočnia aj v Polynézii, keďže dedina Teahupo’o na Tahiti bude dejiskom súťaží v surfingu. Bude historicky najvzdialenejšie olympijské športovisko, pretože od Paríža ho delí viac než 15-tisíc kilometrov.

Na nadchádzajúce olympijské hry pôjde pravdepodobne historicky naša najmenšia športová výprava. Aktuálne má účasť zabezpečenú len 13 slovenských športovcov, pričom doterajšie minimum bolo 41 z predchádzajúcej olympiády v Tokiu. Kvalifikácia je stále otvorená, z našich najväčších šancí sú na tom najlepšie džudista Márius Fízeľ a skejtbordista Richard Tury, ktorý je zároveň našim ambasádorom.

Singlisti a deblisti v rýchlostnej kanoistike ešte budú mať šancu 8. a 9. mája na dodatkovej európskej kvalifikácii v Szegede. Žiaľ, to neplatí o slovenskom štvorkajaku, ktorý bude na olympijských hrách chýbať prvýkrát v histórii samostatnosti. Šancu budú mať aj stolné tenistky, ktoré čakajú vo februári MS družstiev. „Stále dúfame, že sa priblížime k číslu z Tokia,“ povedal Roman Buček, riaditeľ športového oddelenia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Šance kvalifikovať sa na OH majú Slováci aj v triatlone, tenise, zápasení, boxe či v športovej gymnastike, teoreticky aj v lukostreľbe či v jachtingu. K doterajším miestenkám by ďalšie mohli pridať ešte ďalší strelci, atléti, ale aj cyklista Peter Sagan.

Najväčšie nádeje sa vkladajú do piatich strelcov. V tejto chvíli majú na olympijských hrách Paríž 2024 istý štart štyria vodní slalomári, dve atlétky a po jednej mužskej a ženskej miestenke máme v cestných cyklistických pretekoch s hromadným štartom.

Allianz Celosvetový poisťovací partner
Sme hlavným partnerom Slovenského olympijského a športového výboru, a takisto partnerom Slovenského paralympijského výboru, s ktorým dokonca spolupracujeme už viac ako 20 rokov. Zintenzívnenie spolupráce súvisí aj s 8-ročným celosvetovým partnerstvom našej materskej spoločnosti s olympijským a paralympijským hnutím, ktoré odštartovalo v januári 2021.
„Allianz ako jeden zo svetových poisťovacích lídrov si uvedomuje význam športovania pre naše zdravie, a preto je šport kľúčovou oblasťou našich aktivít. No nezameriavame sa len na podporu vrcholových športovcov. Mladí ľudia sa dnes hýbu oveľa menej, a preto sme sa vďaka nášmu celosvetovému programu MoveNow zaviazali rozhýbať ďalšie generácie po celom svete prostredníctvom globálnych aj miestnych iniciatív,“ hovorí riaditeľ odboru market manažmentu Allianz Jozef Kruppa.
Vďaka partnerstvu môžete zažiť olympijské hry na vlastné oči. Stačí, ak si u nás uzatvoríte akékoľvek poistenie a zaregistrujete sa na www.allianz.sk/sutaz. Súčasťou výhry je doprava, ubytovanie v 5-hviezdičkovom hoteli a vstupenky na vybrané športové podujatia vrátane spomínaného turnaja v plážovom volejbale pod Eiffelovkou. „Na rozdiel od športovcov, ktorí sa musia na olympijských hrách zúčastniť, aby mohli vyhrať, vy musíte vyhrať, aby ste sa mohli zúčastniť,“ hovorí s úsmevom J.Kruppa.