Výroba potravín je náročná na vodu, energiu, pôdu a ľudskú prácu. Ak potraviny vyhadzujeme, mrháme týmito zdrojmi.
Na jedného Slováka pripadá ročne 99 kilogramov potravinového odpadu. Z toho až 67 % odpadu tvoríme v domácnostiach. Najčastejšie podľa údajov Eurostatu vyhadzujeme chlieb a pečivo, ovocie a zeleninu, mliečne výrobky, zvyšky uvareného nedojedeného jedla, ale aj nerozbalené potraviny. Tieto informácie nám naznačujú, že nakupujeme viac potravín ako v skutočnosti potrebujeme, alebo nevieme správne hospodáriť s potravinami. Preto sme vám pripavili niekoľko tipov ako môžete znížiť plytvanie potravinami a prispieť k lepšiemu životnému prostrediu:

Inventúra potravín v domácnosti
Spravte siporiadnu inventúru všetkých potravín, ktoré máte doma. Pozorne prezrite komoru aj chladničku a zamerajte sa hlavne na potraviny, ktoré by sa mohli začať kaziť ako prvé.
Plánovanie nákupov
Vytvorte si plán a zoznam na nakupovanie, ktorý vám pomôže sústrediť sa na to, čo naozaj potrebujete. Existujú aplikácie, ktoré vám pomôžu sledovať spotrebu a plánovať nákupy efektívne. Týmto spôsobom sa vyhnete impulzívnym nákupom a znížite množstvo odpadu.

Ekologické nakupovanie bez plastov
Posuňte svoje ekologické rozmýšľanie v kuchyni o krok ďalej tým, že sa zameriate na nákup surovín bez plastových nádob a obalov. Znamená to, že vylúčite balené potraviny a budete jesť viac čerstvých a zdravých potravín.
Kompostovanie
Využite kompostovanie ako možnosť recyklovania zvyškov z kuchyne (vaječné škrupiny, čajové vrecká, ovocie a zeleninu, kávovú usadeninu) a premeňte ich na prírodnú organickú hmotu, ktorá obohatí pôdu o živiny.

Varenie zo zvyškov, s nulovým odpadom
Nebojte sa to vyskúšať! Varenie zo zvyškov je jedným z riešení, ako eliminovať vyhadzovanie jedla. Možno sa vám už stalo, že vám ostali potraviny, ktoré ste nespotrebovali, či navyše nakúpili. V dnešnej dobe nájdete na internete mnoho inšpirácií. Napríklad na stránke CHCEM MINÚŤ si nájdete recept podľa potraviny, ktorá vám v domácnosti zostala.
Základom je variť tak, ako keby odpadkový kôš neexistoval. To vám pomôže rozmýšľať inak o všetkých častiach ingrediencií. Napríklad, šupky z ovocia a zeleniny môžu byť použité na výrobu vývarov alebo ako prísady do smoothies. S trochou predstavy dokážete použiť všetko.
Udržateľné praktiky v kuchyni majú dopad nielen na ľudí a ich zdravie, ale znižujú dopad aj na životné prostredie. Vzdelávanie v tejto oblasti je kľúčové. Existuje mnoho zdrojov, ako sú knihy, kurzy a webináre, ktoré vám pomôžu lepšie pochopiť a implementovať tieto praktiky. Pri ďalšom nákupe v potravinách alebo pri otázke: „Čo dnes budem variť?“ spomeňte si na tieto tipy a prispievajte k lepšiemu životnému prostrediu.