Môžeme zmeniť a podporiť udržateľnosť v kuchyni?
Áno, a môže to byť pre nás východiskovým bodom pre postupné znižovanie CO2 a plastového odpadu. Z dlhodobého hľadiska dokonca môžeme ušetriť peniaze, produkty na jedno použitie a plytvanie potravinami.
Možno sa to nezdá, ale výroba potravín je náročný proces, ktorý si vyžaduje veľké množstvo zdrojov. Nielen vodu, energiu, pôdu, ľudskú prácu, ale i prepracovanú sieť (výroby, spracovania a distribúcie).
Ak potraviny vyhadzujeme, mrháme tak všetkými týmito zdrojmi. Zároveň väčšina potravinového odpadu končí na skládkach, kde sa rozkladá a vytvára metán, ktorý podporuje klimatické zmeny.
Na Slovensku sa ročne vyprodukuje odhadom 0,86 mil. ton potravinového odpadu, čo predstavuje asi 163 kg na obyvateľa. Je to smutné, vzhľadom na to, že až 15 % slovenských domácností si nemôže dovoliť poriadny obed každý druhý deň.