Ako ovplyvňujú kvalitné potraviny náš život?

Výrazne. Nie nadarmo sa hovorí : „Si to, čo ješ.“

Ak chceme docieliť zdravý životný štýl, znamená to úplne vylúčiť nezdravé jedlá?

Nie. No znamená to zadefinovať a preferovať potraviny, ktoré nášmu zdraviu prospievajú.

A čo hovoríte na pravidlo „všetko s mierou“?

Pekné pravidlo, ale čo to vlastne tá miera znamená? V tomto pravidle vidím elementárnu chybu v určení, kde presne miera začína a kde končí. Táto „metrika“ je dynamicky pohyblivá.

Pravidlo všetko s mierou vidím práve v stravovaní v pomere 40/30/30:  40 % energie prijať sacharidmi, 30 % energie prijať tukmi a 30 % energie prijať bielkovinami. Vtedy metabolizmus a hormonálny systém pracujú optimálne.

Sú pre ľudský organizmus horšie tuky alebo sacharidy? Alebo je ich „škodlivosť“ iba mýtus?

Obe patria k základným makronutrientom našej stravy.

Okrem toho, že sú tuky najbohatším zdrojom energie (1 g = 9 cal), využívame ich na vstrebávanie niektorých druhov vitamínov, slúžia nám na správny vývoj a fungovanie CNS, podporujú termoreguláciu, udržujú balans v hormonálnej činnosti a i.

Sacharidy sú pre náš organizmus rovnako potrebné. Sú zdrojom energie (1 g = 4,2 cal), spolu s vlákninou podporujú zdravú tráviacu sústavu a stoja pri urýchľovaní regenerácii po výkone. Glukóza ako taká je jediný zdroj energie pre mozog.

Obe skupiny makronutrientov by som odporučil prijímať práve v pomere, ktorý som uviedol vyššie (40% sacharidy / 30% tuky).

Ako by mal vyzerať optimálny denný jedálniček? Platí pravidlo, že jesť radšej v menších porciách a viackrát za deň?

Je to veľmi individuálne. Niektorým ľuďom vyhovuje stravovanie vo forme piatich jedál v 3-hodinových intervaloch, niekomu tri jedlá v 6-hodinových intervaloch a naopak iní zasa hladujú. Záleží to od denných rutín jedinca, od telesných potrieb, pohybovej aktivity a i.

Netrúfam si povedať, čo je najlepšie riešenie.

Niektorí ľudia kvôli pracovnej vyťaženosti jedlo častokrát vynechajú alebo do seba porciu rýchlo „nahádžu“. Aké následky to pre nich môže mať?

Môže to viesť k žalúdočným problémom, zníženiu metabolickej činnosti či zvýšeniu percenta tuku v tele.

Niektorí ľudia kvôli pracovnej vyťaženosti jedlo častokrát vynechajú alebo do seba porciu rýchlo „nahádžu“. Aké následky to pre nich môže mať? 

Môže to viesť k žalúdočným problémom, zníženiu metabolickej činnosti či zvýšeniu percenta tuku v tele.

Má strava vplyv na koncentráciu a produktivitu v práci? Hovorí sa, že existujú potraviny, ktoré vedia “naštartovať” mozgovú činnosť.

Ako som už vyššie uviedol, glukóza je nevyhnutný energetický zdroj pre mozgovú činnosť. Preto pri nadmernej duševnej práci, sústredení a únave CNS, bude mať potravina obsahujúca jednoduchý cukor pozitívny vplyv na koncentráciu a produktivitu.

Doplnky výživy a stimulanty akými sú kofeín, taurín a i. vedia nakopnúť telo i ducha, no môže sa stať, že práve koncentráciu tieto produkty rozptýlia.

Viete nám poskytnúť nejaké tipy na zdravé snacky, ktorými počas dňa možno „zahnať“ hlad?

Hrsť orechov v kombinácii s ovocím a morčacou šunkou. Toto je moja magická trojkombinácia, na ktorú nedám dopustiť. Obsahuje všetky 3 makros (tuky, cukry, bielkoviny). 😊

Posledná otázka. Sú teda podľa vás Slováci pripravení zmeniť pohľad na zdravie a štýl ich stravovania?

Slováci majú silno späté zvyky a tradície so svojim životným štýlom. Múčne jedlá, vyprážanie či údeniny sú silno zakorenené v našej kultúre. To sa negatívne reflektuje v tom, že patríme medzi krajiny s popredným výskytom rakoviny hrubého čreva.

Avšak najmä u mladých ľudí vidím, že sa začínajú starať o svoje telo, zaujíma ich, čo vkladajú do úst a vzdelávajú sa o rôznych metódach zlepšenia kondície. Veľmi sa z toho teším a práve takýto prístup mi dáva motiváciu hlásať osvetu zdravého životného štýlu aj naďalej.

Nezabúdajte, že je dôležité aké potraviny, s akým obsahom živín a v akom intervale vášmu telu dávate. Správna výživa má totiž pozitívny vplyv nielen na naše fungovanie počas dňa, ale aj na celkový pracovný výkon. Už viete, aký bude váš dnešný obed? 😊

Kondičný tréner a pohybový terapeut Dominik Hopjak